Siirry sisältöön

TietoaineistotHaku

Suodattimet

Tulokset ja suodatinvaihtoehdot päivittyvät automaattisesti valittujen suodattimien mukaan

Organisaatio

Tietoaineiston tyyppi

Ryhmät

Avainsanat

Tulokset: 200 tietoaineistoa

Tietoaineistojen hakutulokset

Kuvaus

Aikaväli

Lämpötila Oulussa - reaaliaikatieto

Mittaus Leväsuon sähköasemalla, ulkoilman lämpötila. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Muut tehokaupat, ylössäätö

Muut järjestelmän kannalta tarpeelliset tehokaupat yhteensä.

1 h

Tuulivoiman tuotantoennuste - päivitys 15 minuutin välein

15 minuutin välein päivittyvä Suomen tuulivoiman tuotantoennuste seuraavalle 36 tunnille. Ennuste perustuu tuuliennusteisiin ja tietoihin tuulivoimaloiden sijainnista, koosta ja kapasiteetista. Säätietoa saadaan useilta toimittajilta. Tietoaineiston tiedot ennen 31.05.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

aFRR energian aktivointivolyymi marginaalihinnalla, ylös

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian aktivointivolyymi ylös, pitäen sisällään Suomen tarjousalueen marginaalihinnalla tehdyt aktivoinnit.

15 min

Insentiivikomponentti (IC) SE1

Insentiivikomponentti (IC) SE1. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) SE3

Insentiivikomponentti (IC) SE3. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Säätökapasiteetti (mFRR), ylös, tuntimarkkina, hankintaennuste

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoiden ylössäätösuunnan tarjouskilpailun ennustettu hankintamäärä [MW/h]. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

Viimeksi aktivoidun alassäätötarjouksen hinta - reaaliaikatieto

Viimeisimmän aktivoidun alassäätötarjouksen hinta. Hinta julkaistaan reaaliaikaisesti, kun Suomi on omana säätöalueenaan. Suomi on omana säätöalueenaan tilanteessa, jossa rajasiirtoyhteydet Suomen ja Pohjoismaiden välillä ovat täydessä käytössä, jolloin muihin Pohjoismaihin ei voi viedä enempää säätösähköä. Tällöin voidaan hyödyntää vain suomalaisia säätötarjouksia. Säätösähkömarkkinoiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä, eli säätösähköä tarpeen mukaan. Alassäätö voi olla tuotannon vähennystä tai kulutuksen lisäystä ja hinta alassäädölle märäytyy halvimman käytetyn alassäätötarjouksen mukaan. Tilanteissa, joissa Fingrid on aktivoinut säätösähköä muuhun kuin tasehallinnan tarpeisiin (ns. erikoissäätö), voi julkaistu hinta poiketa lopullisesta säätösähkön hinnasta. Julkaistu hinta on viitteellinen.

1 h

Sähkönkulutus Suomen jakeluverkoissa yhteensä

Suomessa sijaitsevien sähkön kulutuskäyttöpaikkojen mittausten yhteenlasketut summatiedot tunneittain jakeluverkoissa. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden datahubiin toimittamista mittaustiedoista. Tiedot toimitetaan päivittäin ja laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkönkulutus perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) DK1

Insentiivikomponentti (IC) DK1. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) NO1

Insentiivikomponentti (IC) NO1. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) DK1

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) DK1. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti FI-EE - suunniteltu

Suunniteltu vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Viroon (EE). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Tieto päivitetään jos aiempaan suunnitelmaan tulee muutoksia aikatauluun tai siirtokapasiteettiin. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta. Aineiston päivitys päättyy 29.10.2024.

1 h

Kaupallinen siirto välillä FI-SE1

Kaupallinen siirto rajalla FI-SE1.Siirto sisältää siirron vuorokausimarkkinoilta ja päivän sisäiseltä markkinalta (Day-ahead + intraday). Siirto lasketaan pörsseiltä saatavista tuloksista. Positiivinen arvo kuvaa (+) vientiä ja negatiivinen arvo (-) tuontia. Tiedot päivitetään seuraavasti:• Edellinen vuorokausi kerran tunnissa h + 2 min• Kuluva ja tuleva vuorokausi kerran tunnissa h + 45 min

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Viron välillä - reaaliaikatieto

Sähkönsiirto Suomen ja Viron välisillä tasasähköyhteyksillä (Estlink 1 ja Estlink 2). Tieto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Viroon. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Virosta Suomeen. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti FI-SE3

Päivän sisäiselle markkinalle (intraday-markkinalle) annettava siirtokapasiteetti Suomesta Keski-Ruotsiin (FI-SE3). Intraday-markkinalle annetaan vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeinen vapaa siirtokapasiteetti. Tieto päivitetään kerran vuorokaudessa eikä sitä enää muokata päivänsisäisten huutokauppojen tai tunnettaisten intraday-kauppojen jälkeen. Arvoissa mahdollisesti virheitä hetkillä, jolloin vuorokausimarkkinoiden (day-ahead) siirto on Suomesta Ruotsiin päin.

1 h

Sähkökattiloiden summa - reaaliaikatieto

Sähkökattiloiden summatieto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisin mittauksiin. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

1 min

Rajasiirtohinta, tuonti Venäjältä

Rajasiirtohinta (dynaaminen tariffi) Fingridin yhteyksillä Venäjältä tuodulle sähkölle tuntiaikasarjana.

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Pohjois-Ruotsin välillä - mitattu varttitieto

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot on korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Vanhemmat keskiarvotiedot löytyvät oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/transmission-domain/physicalFlow/show Mitattu sähkönsiirto Suomen ja Pohjois-Ruotsin (SE1) välisillä yhdysjohdoilla. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Pohjois-Ruotsiin (SE1). Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirota Pohjois-Ruotsista (SE1) Suomeen. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Lämpötila Rovaniemellä - reaaliaikatieto

Mittaus Valajaskosken sähköasemalla, ulkoilman lämpötila. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Alassäätöhinta säätösähkömarkkinoilla

Alassäätöhinta Suomessa on halvimman säätösähkömarkkinoilla kullakin käyttötunnilla tilatun alassäätötarjouksen hinta, kuitenkin enintään vuorokausimarkkinoiden Suomen aluehinta. Kunkin tunnin alassäätöhinta julkaistaan tunneittain toissatunnilta, esimerkiksi klo 9 julkaistaan tunnin 07-08 tieto. Säätösähkömarkkinat ovat manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) markkinapaikka, joiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingridin ylläpitämät Suomen säätösähkömarkkinat ovat osa pohjoismaisia säätösähkömarkkinoita. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä sähköjärjestelmän tarpeen mukaan. Alassäätö tarkoittaa tuotannon vähentämistä tai kulutuksen lisäämistä.

1 h

Sähköntuotanto, varavoimalaitokset ja pientuotanto - reaaliaikatieto

Varavoimalaitosten sähkön kokonaistuotanto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tähän on lisätty myös arvioitu pientuotanto, joista ei ole mittauksia. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Ylössäätötarjouksien summa säätösähkömarkkinoilla

Suomalaisten osapuolien säätösähkömarkkinoille antamien ylössäätötarjousten tunneittainen summa julkaistaan tunneittain toissatunnilta, esimerkiksi klo 9 julkaistaan tunnin 07-08 tieto. Säätösähkömarkkinat ovat manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) markkinapaikka, joiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingridin ylläpitämät Suomen säätösähkömarkkinat ovat osa pohjoismaisia säätösähkömarkkinoita. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä sähköjärjestelmän tarpeen mukaan. Ylössäätö tarkoittaa tuotannon lisäämistä tai kulutuksen vähentämistä.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi ylössäätö, tarjousmäärät tuntimarkkinoilta

Taajuusohjatun häiriöreservin ylös (FCR-D ylös) tuntimarkkinoille jätettyjen tarjousten määrä (MW). Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi (ylös) on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden vähintään 49,5 Hz:ssä taajuuden laskiessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) alapuolelle. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Taajuusohjattu käyttöreservi, ulkomaankauppa

Taajuusohjatun käyttöreservin (FCR-N) tunneittaisen ulkomaisilta markkinoilta ostetun tai niille myydyn kapasiteetin nettosumma. Positiivinen luku tarkoittaa netto-ostoa ja negatiivinen luku nettomyyntiä. Tieto julkaistaan summatietona sisältäen oston/myynnin Ruotsista, Norjasta, Virosta sekä Venäjältä*. Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan. *Reservihankinta Venäjältä on päättynyt 14.5.2022

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti EE-FI - suunniteltu

Suunniteltu vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Virosta (EE) Suomeen (FI). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Tieto päivitetään jos aiempaan suunnitelmaan tulee muutoksia aikatauluun tai siirtokapasiteettiin. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta. Aineiston päivitys päättyy 29.10.2024.

1 h

Sähköjärjestelmän käyttötilanne - reaaliaikatieto

Sähköjärjestelmän käyttötilanne - liikennevalot: 1=vihreä, 2=keltainen, 3=punainen, 4=musta, 5=sininen. * Vihreä: Sähköjärjestelmän käyttötilanne on normaali. * Keltainen: Sähköjärjestelmän käyttötilanne on heikentynyt. Sähkön riittävyys Suomessa on uhattuna (sähköpulan riski on suuri) tai voimajärjestelmä ei täytä käyttövarmuuskriteerejä. * Punainen: Sähköjärjestelmän käyttövarmuus on vaarassa. Sähkönkulutusta on kytketty irti voimajärjestelmän käyttövarmuuden turvaamiseksi (sähköpula) tai riski laajaan sähkökatkoon on huomattava. * Musta: Vakava laajaa osaa tai koko Suomea kattava häiriö. * Sininen: Vakavan häiriön käytönpalautus on menossa. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Sähköntuotantoennuste - päivittyvä energiatieto

Suomen sähköntuotantoennusteen laskenta perustuu tasevastaavien Fingridille ilmoittamiin tuotantosuunnitelmiin. Tuotantoennuste päivitetään kerran 15 minuutissa. Tietoaineiston tiedot ennen 03.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän liike-energia - reaaliaikatieto

Pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden laskema reaaliaikainen arvio pohjoismaisen sähköjärjestelmän liike-energiasta. Tieto päivittyy 1 minuutin välein. Historiadataa on 27.3.2015 alkaen.

1 min

Tuulivoimaennusteessa käytetty kokonaiskapasiteetti

Tämä on Fingridin tuulivoimaennusteissa käytetty Suomen voimajärjestelmään liitetyn tuulivoiman kokonaiskapasiteetti. Tieto perustuu Fingridille toimitettuihin tuulipuistojen nimellistehoihin. Tämän kokonaiskapasiteettitiedon avulla voi esimerkiksi laskea tuntikohtaisen tuulivoiman tuotantoasteen vertaamalla siihen toteutunutta tuulivoimatuotantoa toisesta Fingridin julkaisemasta aikasarjasta. Tätä kokonaiskapasiteettia ei kuitenkaan tule pitää virallisena Suomen tuulivoimakapasiteetin määränä, sillä sen päivitys tehdään manuaalisesti.

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Pohjois-Ruotsin välillä - reaaliaikatieto

Sähkönsiirto Pohjois-Ruotsin (SE1) ja Suomen (FI) välisellä 400kV vaihtosähköyhteydellä. Tieto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Pohjois-Ruotsiin (SE1). Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Pohjois-Ruotsista (SE1) Suomeen. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Alassäätötarjouksien summa säätösähkömarkkinoilla

Suomalaisten osapuolien säätösähkömarkkinoille antamien alassäätötarjousten tunneittainen summa julkaistaan tunneittain toissatunnilta, esimerkiksi klo 9 julkaistaan tunnin 07-08 tieto. Säätösähkömarkkinat ovat manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) markkinapaikka, joiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingridin ylläpitämät Suomen säätösähkömarkkinat ovat osa pohjoismaisia säätösähkömarkkinoita. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä sähköjärjestelmän tarpeen mukaan. Alassäätö tarkoittaa tuotannon pienentämistä tai kulutuksen lisäämistä. Alassäätötarjoukset ilmoitetaan negatiivisella etumerkkillä.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti FI-EE - virallinen

Vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Viroon (EE). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Jokaiselle tunnille annetaan yksi arvo. Vuorokausimarkkinoille annettavan siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee iltapäivällä. Tätä kapasiteettia ei muuteta enää julkaisun jälkeen. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta

1 h

Bilateraalikaupan käyttämätön kapasiteetti RUS-FI

Käyttämätön kahdenvälinen eli bilateraalikaupan kapasiteetti Venäjältä (RUS) Suomeen (FI). Kahdenvälisessä kaupassa tarjolla olevaa sähkön siirron kapasiteettia voi jäädä käyttämättä, jos osapuolet eivät tuo maksimimäärää sähköä Suomeen.

1 h

Pullonkaulatulot välillä FI-SE1

Pullonkaulatulojen määrä Suomen (FI) ja Pohjois-Ruotsin (SE1) välillä. Pullonkaulatulojen määrä julkaistaan ENTSO-E:n Transparency Platformilla, joka on löydettävissä täältä: https://transparency.entsoe.eu/transmission/r2/dailyImplicitAllocationsCongestionIncome/show. Avoimessa Datassa on löydettävissä historiadataa vuoden 2017 helmikuun puoleen väliin asti. Tätä uudempi data sekä historiadataa on löydettävissä ENTSO-E:n sivuilta. Pullonkaulatulot lasketaan seuraavasti: vuorokausimarkkinoiden kaupallinen siirto tarjousalueiden välillä (MWh/h) * alueiden hintaeron itseisarvo (EUR/MWh). Pullonkaulatulot syntyvät kun tarjousalueiden välinen siirtokapasiteetti ei ole riittävän suuri markkinoiden kysynnän kattamiseen. Tällöin tarjousalueet eriytyvät omiksi hinta-alueiksi. Tässä tilanteessa alhaisemman hinnan alueella toimiva myyjä saa sähköstään alhaisemman hinnan kuin se, jonka korkeamman hinnan alueella toimiva ostaja sähköstään maksaa. Hintaerosta aiheutuvat ylijäämätulot, eli pullonkaulatulot, jäävät sähköpörssille, joka edelleen maksaa nämä tuotot kantaverkkoyhtiöille. Pullonkaulatulojen käyttöä sääntelee Euroopan Unionin lainsäädäntö. Fingrid käyttää saamansa pullonkaulatulot EU-lainsäädännön mukaisesti siirtokyvyn kasvattamiseen rajajohdoilla.

1 h

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti SE3-FI

Päivän sisäiselle markkinalle (intraday-markkinalle) annettava siirtokapasiteetti Keski-Ruotsista Suomeen (SE3-FI). Intraday-markkinalle annetaan vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeinen vapaa siirtokapasiteetti. Tieto päivitetään kerran vuorokaudessa eikä sitä enää muokata päivänsisäisten huutokauppojen tai tunnettaisten intraday-kauppojen jälkeen. Arvoissa mahdollisesti virheitä hetkillä, jolloin vuorokausimarkkinoiden (day-ahead) siirto on Suomesta Ruotsiin päin.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi ylössäätö, vuosimarkkinasuunnitelmat

Taajuusohjatun häiriöreservin ylös (FCR-D ylös) tunneittainen vuosimarkkinoiden reservisuunnitelma (summatieto). Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi (ylös) on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden vähintään 49,5 Hz:ssä taajuuden laskiessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) alapuolelle. Vuosimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, jolla markkinahinta pysyy koko vuoden ajan vakiona ja jossa hankittava reservimäärä vaihtelee reservitoimijoiden ilmoittamien vuosimarkkinasuunnitelmien perusteella.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) FI

Insentiivikomponentti (IC) FI. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO5

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO5. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) SE4

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) SE4. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi ylössäätö, tuntimarkkinahinnat

Taajuusohjatun häiriöreservin ylös (FCR-D ylös) tunneittainen hinta (/MW,h) Suomen tuntimarkkinoilla julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi (ylös) on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden vähintään 49,5 Hz:ssä taajuuden laskiessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) alapuolelle. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Sähköpulan tilannetieto - reaaliaikatieto

Sähköpulan tilannetieto. Sähköä on tuotettava joka hetki yhtä paljon kuin sitä kulutetaan. Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan. Lisää tietoa sähköpulasta löydät Fingridin internetsivuilta (https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/). Fingridillä on mahdollisen sähköpulan varalle kolmiportainen menettely, joka kuvaa tilanteen vakavuusastetta.* 0 = Normaali käyttötilanne* 1 = Sähköpula mahdollinen* 2 = Sähköpulan riski suuri* 3 = Sähköpula. Tieto päivittyy kolmen minuutin välein.

3 min

aFRR energian alassäätöhinta

aFRR energian marginaalihinta alas. PICASSO-kauppapaikan laskema Suomen tarjousalueen marginaalihinta kun Fingrid on liittyneenä PICASSOon, tai Fingridin laskema Suomen tarjousalueen marginaalihinta kun Fingrid ei ole liittyneenä PICASSOon. Hinta on kyseisen minuutin jakson keskihinta, mikäli jaksolla ei ole ollut alassuuntaisia aFRR aktivointeja, arvo on tyhjä.

1 min

Sähkönkulutus Suomen jakeluverkoissa kulutuskäyttöpaikoilla asiakastyypeittäin

Suomessa sijaitsevien sähkön kulutuskäyttöpaikkojen mittausten yhteenlasketut summatiedot tunneittain, jaoteltuna asiakastyypin mukaan. Asiakastyypit on jaoteltu seuraavasti: yritys = AB01 ja kuluttaja = AB02. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden datahubiin toimittamista mittaustiedoista sekä sähkönmyyjien toimittamista asiakastyyppi tiedoista. Mittaustiedoista on vähennetty tuotantoa käyttöpaikoilla, joissa on myös pientuotantoa, jonka vuoksi kulutus ei ole vertailtavissa muiden Fingridin avoimen datan raporttien kanssa. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkönkulutus perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Sähkön pientuotannon ylijäämä Suomen jakeluverkoissa tuotantokäyttöpaikoilla tuotantolajeittain

Suomessa sijaitsevien sähkön pientuotannon mittausten yhteenlasketut summatiedot tunneittain, jaoteltuina tuotantolajin mukaan. Jos sähkön tuotantokäyttöpaikalle ei ole ilmoitettu tuotantolaitetta tai jos sille on ilmoitettu useita tuotantolaitteita, tuotantolaji = Muu tuotanto. Tuotantolajit on jaoteltu seuraavasti: AV01 = Vesivoima, AV02 = Tuulivoima, AV03 = Ydinvoima, AV04 = Kaasuturbiini, AV05 = Diesel-voimakone, AV06 = Aurinkovoima, AV07 = Aaltovoima, AV08 = Yhteistuotanto, AV09 = Biovoima ja AV10 = Muu tuotanto. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden Datahubiin toimittamista mittaustiedoista ja tuotantokäyttöpaikoilla ylläpidettävistä tuotantolaji tiedoista. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkön pientuotanto perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti FI-SE3 - virallinen

Vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Keski-Ruotsiin (SE3). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Jokaiselle tunnille annetaan yksi arvo. Vuorokausimarkkinoille annettavan siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee iltapäivällä. Tätä kapasiteettia ei muuteta enää julkaisun jälkeen. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.Aineiston päivitys päättyy 29.10.2024.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti SE3-FI - suunniteltu

Suunniteltu vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Keski-Ruotsista (SE3) Suomeen (FI). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Tieto päivitetään, jos aiempaan suunnitelmaan tulee muutoksia aikatauluun tai siirtokapasiteettiin. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta. Aineiston päivitys päättyy 30.10.2024.

1 h

aFRR energian aktivointivolyymi marginaalihinnalla, alas

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian aktivointivolyymi alas, pitäen sisällään Suomen tarjousalueen marginaalihinnalla tehdyt aktivoinnit.

15 min

aFRR energian aktivointivolyymi paikallinen valinta, alas

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian aktivointivolyymi alas, pitäen sisällään Suomen tarjousalueen marginaalihintaa pienemmällä hinnalla tehdyt aktivoinnit.

15 min

aFRR energian aktivointivolyymi, paikallinen valinta, ylös

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian aktivointivolyymi ylös, pitäen sisällään Suomen tarjousalueen marginaalihintaa kalliimmalla tehdyt aktivoinnit.

15 min

Automaattinen taajuuden palautusreservi, alassäätökapasiteetti

Tuntimarkkinoilta ostettu automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) alassäätökapasiteetti [MW]

1 h

Kulutusennuste - seuraava vuorokausi

Fingridin tekemä seuraavan vuorokauden Suomen kulutusennuste varttienergiana. Ennuste julkaistaan edellisenä päivänä kello 12:00 mennessä. Tietoaineiston tiedot ennen 21.04.2024 ovat 5 minuutin resoluutiolla.

15 min

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti EE-FI

Päivän sisäiselle markkinalle (intraday-markkinalle) annettava siirtokapasiteetti Virosta Suomeen (EE-FI). Intraday-markkinalle annetaan vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeinen vapaa siirtokapasiteetti. Tieto päivitetään kerran vuorokaudessa eikä sitä enää muokata päivänsisäisten huutokauppojen tai tunneittaisten intraday-kauppojen jälkeen.

1 h

Tuotantotasesähkön ostohinta

Tuotantotasesähkön ostohinta. Hintaa, jolla taseyksikkö ostaa tasevastaavan tuotantotaseen ylijäämäenergian. Tuotantotasesähkön ostohinnaksi tulee tunnin alassäätöhinta. Mikäli alassäätöä ei ole tehty tai tunti on määritetty ylössäätötunniksi, käytetään tuotantotasesähkön ostohintana Suomen aluehintaa vuorokausimarkkinoilla. Erillisestä tuotantotaseesta luovuttiin 1.11.2021 01.00 kun siirryttiin yhden taseen malliin (kts. Tasepoikkeaman hinta).

1 h

Pörssikaupat, siirtokapasiteetti FI-RUS

Suoran kaupan eli suoran pörssikaupan siirtokapasiteetti Suomesta Venäjälle. Fingridin ja venäläisten osapuolten seuraavalle kauppapäivälle suoraa kauppaa varten vahvistama siirtokapasiteetti Suomen ja Venäjän välisillä 400 kV:n johdoilla. Fingridin ja venäläisten osapuolten kesken on sovittu, että suoran kaupan kapasiteetti on 140 MW sekä vienti- että tuontisuunnassa.

1 h

Kaukolämmön yhteistuotanto - reaaliaikatieto

Kaukolämmön yhteistuotanto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tieto päivittyy 3 minuutin välein. Yhteistuotantoon kuuluvat voimalaitokset, joissa tuotetaan sekä sähköä että kaukolämpöä tai prosessihöyryä.

3 min

Nopea taajuusreservi FFR, hankintaennuste

Nopean taajuusreservin (FFR) hankintaennuste (MW). Fingrid hankkii reserviä hankintaennusteeseen perustuen. Ennuste päivittyy kerran vuorokaudessa tyypillisesti klo 11:00 (EET). Nopeaa taajuusreserviä (Fast Frequency Reserve, FFR) hankitaan pienen inertian tilanteiden hallintaa varten kerran vuorokaudessa. Tarvittava nopean taajuusreservin määrä riippuu sen hetkisestä sähköjärjestelmän inertian määrästä ja mitoittavan vian suuruudesta.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi alassäätö, tuntimarkkinahinnat

Taajuusohjatun häiriöreservin alas (FCR-D alas) tunneittainen hinta (/MW,h) Suomen tuntimarkkinoilla julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi alas on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden korkeintaan 50,5 Hz:ssä taajuuden noustessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) yläpuolelle. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi ylössäätö, ulkomaankauppa

Taajuusohjatun häiriöreservin ylös (FCR-D ylös) tunneittaisen pohjoismaisilta markkinoilta ostetun tai sinne myydyn kapasiteetin nettosumma. Positiivinen luku tarkoittaa netto-ostoa ja negatiivinen luku nettomyyntiä. Tieto julkaistaan summatietona sisältäen oston/myynnin Ruotsista sekä Norjasta. Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi (ylös) on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden vähintään 49,5 Hz:ssä taajuuden laskiessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) alapuolelle. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) SE2

Insentiivikomponentti (IC) SE2. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Säätökapasiteetti (mFRR), alas, tuntimarkkina, marginaalihinta

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoiden hankitun alassäätökapasiteetin marginaalihinta, /MW,h. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

aFRR energian ylössäätöhinta

aFRR energian marginaalihinta ylös. PICASSO-kauppapaikan laskema Suomen tarjousalueen marginaalihinta kun Fingrid on liittyneenä PICASSOon, tai Fingridin laskema Suomen tarjousalueen marginaalihinta kun Fingrid ei ole liittyneenä PICASSOon. Hinta on kyseisen minuutin jakson keskihinta, mikäli jaksolla ei ole ollut ylössuuntaisia aFRR aktivointeja, arvo on tyhjä.

1 min

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti SE1-FI - virallinen

Vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Pohjois-Ruotsista (SE1) Suomeen (FI). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Jokaiselle tunnille annetaan yksi arvo. Vuorokausimarkkinoille annettavan siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee iltapäivällä. Tätä kapasiteettia ei muuteta enää julkaisun jälkeen. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.Aineiston päivitys päättyy 29.10.2024.

1 h

aFRR energian volyymipainotettu keskihinta, alas

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian volyymipainotettu keskihinta alas. Perustuu PICASSO-kauppapaikan laskema Suomen tarjousalueen marginaalihintaan ja PICASSO kauppapaikan Fingridille toteuttamaan aFRR säätöön, kun Fingrid on liittyneenä PICASSOon. Kun Fingrid ei ole liittyneenä PICASSOon, perustuu Fingridin laskemaan Suomen tarjousalueen marginaalihintaan ja Suomessa aktivoituun aFRR volyymiin. Hinta on kyseisen 15 minuutin jakson volyymipainotettu keskihinta, mikäli jaksolla ei ole ollut alassuuntaisia aFRR aktivointeja, arvo on tyhjä. Arvoa käytetään tasepoikkeaman hinnan laskennassa

15 min

aFRR energian volyymipainotettu keskihinta, paikallinen valinta, alas

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian volyymipainotettu keskihinta alas paikallisen valinnan osalta. Perustuu PICASSO-kauppapaikan laskemaa Suomen tarjousalueen marginaalihintaa pienemmällä hinnalla aktivoituihin aFRR alas tarjouksiin, ja vastaavaan volyymiin. Mikäli Fingrid ei ole liittyneenä PICASSOon, ei paikallisen valinnan hintaa ole, vaan kaikki aFRR aktivoinnit korvataan marginaalihinnalla. Hinta on kyseisen 15 minuutin jakson volyymipainotettu keskihinta, ottaen huomioon kunkin aktivoidun tarjouksen hinnan ja vastaavan volyymin. Mikäli jaksolla ei ole ollut alassuuntaisia aFRR aktivointeja, arvo on tyhjä.

15 min

Mitattu P1 siirto Suomen pohjois-eteläsuuntaisessa leikkauksessa

Mitattu sähköenergia Suomen pohjois-eteläsuuntaisessa leikkauksessa (ns. P1-leikkaus). Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa pohjoisesta etelään. Tietoaineiston tiedot ennen 28.03.2024 ovat tuntiresoluutiolla.

1 min

Taajuus - reaaliaikatieto

Sähköjärjestelmän taajuus perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tieto päivittyy 3 min välein.

3 min

Sähköntuotanto Suomessa - reaaliaikatieto

Sähkön kokonaistuotanto Suomessa. Tieto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Sähkönkulutus Suomessa - reaaliaikatieto

Suomen sähkön kokonaiskulutus on laskettu tuotannon ja tuonnin/viennin perusteella. Tieto päivittyy 3 minuutin välein. Tuotantotiedot ja tuonti-/vientitiedot perustuvat Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin.

3 min

Tuotantotasesähkön myyntihinta

Tuotantotasesähkön myyntihinta. Hinta, jolla taseyksikkö myy tasevastaavalle tuotantotaseen alijäämäenergian. Tuotantotasesähkön myyntihinnaksi tulee tunnin ylössäätöhinta. Mikäli ylössäätöä ei ole tehty tai tunti on määritetty alassäätötunniksi, käytetään tuotantotasesähkön myyntihintana Suomen aluehintaa vuorokausimarkkinoilla. Erillisestä tuotantotaseesta luovuttiin 1.11.2021 01.00 kun siirryttiin yhden taseen malliin (kts. Tasepoikkeaman hinta).

1 h

Aikapoikkeama - reaaliaikatieto

Aikapoikkeama on vaihtosähköverkon taajuuden mukaan käyvän kellon ja sähköverkon taajuudesta riippumattoman vertailukellon aikaero sekunteina. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Nopea taajuusreservi FFR, hankintamäärä

Hankitun nopean taajuusreservin (FFR) määrä (MW). Hankittu määrä julkaistaan edellisenä iltana 22:00 (EET). Nopeaa taajuusreserviä (Fast Frequency Reserve, FFR) hankitaan pienen inertian tilanteiden hallintaa varten kerran vuorokaudessa. Tarvittava nopean taajuusreservin määrä riippuu sen hetkisestä sähköjärjestelmän inertian määrästä ja mitoittavan vian suuruudesta.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) DK2

Insentiivikomponentti (IC) DK2. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) SE4

Insentiivikomponentti (IC) SE4. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Kaupallinen siirto FI-NO4

Kaupallinen siirto rajalla FI-NO4. Siirto sisältää siirron vuorokausimarkkinoilta ja päivän sisäiseltä markkinalta (Day-ahead + intraday). Siirto lasketaan pörsseiltä saatavista tuloksista. Positiivinen arvo kuvaa (+) vientiä ja negatiivinen arvo (-) tuontia. Tiedot päivitetään seuraavasti: • Edellinen vuorokausi kerran tunnissa h + 2 min • Kuluva ja tuleva vuorokausi kerran tunnissa h + 45 min

1 h

Sähkönkulutus Suomen jakeluverkoissa käyttäjäryhmittäin

Suomessa sijaitsevien sähkön kulutuskäyttöpaikkojen mittausten yhteenlasketut summatiedot tunneittain, jaoteltuina kulutuskäyttöpaikkojen tietoihin käyttäjäryhmästä. Käyttäjäryhmät perustuvat Tilastokeskuksen mukaisiin luokitteluihin: BE01 = Asunnot, kerrostalo; BE02 = Asunnot, pientalo (rivi-, pari- ja omakotitalo), sähkölämmitteinen; BE03 = Asunnot, pientalo (rivi-, pari- ja omakotitalo), ei-sähkölämmitteinen; BE04 = Asunnot, vapaa-ajan asunto; BE05 = Asuinkiinteistöt; BE06= Maataloustuotanto (TOL A); BE07 = Teollisuus (TOL B ja C); BE08 = Yhdyskuntahuolto tai energia- ja vesihuolto (TOL D, E); BE09 = Rakentaminen (tilapäissähkö) (TOL F); BE10 = Palvelut; BE11 = Ulkovalaistus; BE12 = Sähköautojen latauspisteet; BE13 = Liikenne ja BE14 = Muu kohde. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden Datahubiin toimittamista mittaustiedoista ja kulutuskäyttöpaikoilla ylläpidettävistä käyttäjäryhmätiedoista. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkönkulutus perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Kaupallinen siirto välillä FI-EE

Kaupallinen siirto rajalla FI-EE. Siirto sisältää siirron vuorokausimarkkinoilta ja päivän sisäiseltä markkinalta (Day-ahead + intraday). Siirto lasketaan pörsseiltä saatavista tuloksista. Positiivinen arvo kuvaa (+) vientiä ja negatiivinen arvo (-) tuontia. Tiedot päivitetään seuraavasti: • Edellinen vuorokausi kerran tunnissa h + 2 min • Kuluva ja tuleva vuorokausi kerran tunnissa h + 45 min

1 h

aFRR energiatarjousten yhteenlaskettu volyymi, ylös

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energiamarkkinan tarjousten yhteenlaskettu volyymi, Suomen tarjousalue. Epäkäytettävät tarjoukset, esimerkiksi tiedonsiirto-ongelmista johtuen, eivät sisälly tarjousvolyymiin.

15 min

Automaattinen taajuuden palautusreservi, ylössäätökapasiteetin hinta

Tuntimarkkinoilta ostetun automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) ylössäätökapasiteetin marginaalihinta [/MW].

1 h

Bilateraalikaupan kapasiteetti RUS-FI

Kahdenvälisen eli bilateraalikaupan kapasiteetti Venäjältä (RUS) Suomeen (FI). Fingridin ja venäläisten osapuolten seuraavalle kauppapäivälle bilateraalikauppaa varten vahvistama siirtokapasiteetti Suomen ja Venäjän välisillä 400 kV johdoilla.

1 h

Bilateraalikaupat välillä FI-RUS

Bilateraalikaupat eli kahdenväliset kaupat Suomen ja Venäjän välillä. Fingrid ja venäläiset osapuolet vahvistavat 400 kV yhteydellä toteutettavat bilateraalikaupat seuraavaksi kauppapäiväksi edellisen päivän aamulla. Vahvistetut bilateraalikaupat on tarjottava hintariippumattomilla tarjouksilla sähköpörssiin.

1 h

Tilattu alassäätöenergia Suomen säätösähkömarkkinoilta

Tilattu alassäätö Suomen säätösähkömarkkinoilta. Säätösähkömarkkinoilta tasehallinnan tarpeisiin Suomessa tilatun alassäädön määrä julkaistaan tunneittain kahden tunnin viiveellä, esimerkiksi klo 9 julkaistaan tunnin 06-07 tieto. Säätösähkömarkkinat ovat manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) markkinapaikka, joiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingridin ylläpitämät Suomen säätösähkömarkkinat ovat osa pohjoismaisia säätösähkömarkkinoita. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä sähköjärjestelmän tarpeen mukaan. Alassäätö tarkoittaa tuotannon pienentämistä tai kulutuksen lisäämistä. Alassäätömäärät ilmoitetaan negatiivisella etumerkkillä.

1 h

Suunniteltu siirtokapasiteetti FI-RUS

Suunniteltu siirtokapasiteetti Suomesta Venäjälle. Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Venäjän välillä - mitattu varttitieto

Huom! Aineisto päivitys loppunu 12.8.2024.Mitattu sähkönsiirto Suomen ja Venäjän välisillä yhdysjohdoilla. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Venäjälle. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Venäjältä Suomeen. Arvo päivittyy kerran 15 minuutissa tunninvaihteen jälkeen. Aamupäivällä edellisen vuorokauden arvot päivitetään tarkemmalla mittaustiedolla. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Sähkönsiirto Suomen ja Norjan välillä - mitattu varttitieto

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot on korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Vanhemmat keskiarvotiedot löytyvät oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/transmission-domain/physicalFlow/show Mitattu sähkönsiirto Suomen ja Norjan välisellä 220kV yhteydellä. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Norjaan. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirota Norjasta Suomeen. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Automaattinen taajuuden palautusreservi, aktivoitu, ylös

Tietoaineiston päivittäminen on päättynyt 12.6.2024 aFRR energiamarkkinan käyttöönoton myötä. Aktivoitu automaattinen taajuuden palautusreservi (aFRR), ylös [MW]. Luku kuvaa aktivoitunutta keskimääräistä tehoa. Aktivoitunut automaattinen taajuudenhallintareservi (aFRR) lasketaan lähetettyjen tehonpyyntisignaalien ja Suomessa ylläpidetyn reservikapasiteetin perusteella. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Sähkön nettotuonti/-vienti - reaaliaikatieto

Sähkön nettotuonti Suomeen ja nettovienti Suomesta. Tieto päivittyy 3 minuutin välein. Tuotantotiedot ja tuonti/vienti perustuvat Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin.

3 min

Erikoissäätö, alassäätö

Säätö, joka tapahtuu säätösähkömarkkinoilla Fingridin toimesta jostain muusta syystä kuin valtakunnallisen tasehallinnan tarpeista.

1 h

Erikoissäätö, ylössäätö

Säätö, joka tapahtuu säätösähkömarkkinoilla Fingridin toimesta jostain muusta syystä kuin valtakunnallisen tasehallinnan tarpeista.

1 h

Taajuusohjattu käyttöreservi, aktivoitunut

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot on korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Tuntitasolla tiedot löytyvät oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/balancing/r2/activationAndActivatedBalancingReserves/show Aktivoituneen taajuusohjatun käyttöreservi (FCR-N) määrä (MWh) julkaistaan toissatunnilta. Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Aktivoituneen taajuusohjatun käyttöreservin määrä (MWh) lasketaan pohjoismaisen sähköjärjestelmän taajuuspoikkeaman ja Suomessa ylläpidetyn FCR-N kapasiteetin perusteella. Luku kuvaa aktivoitunutta keskimääräistä nettotehoa. Positiivinen luku tarkoittaa, että taajuus on ollut vartin aikana keskimäärin alle 50,0 Hz, ja reservi on aktivoitunut ylössäätönä. Vastaavasti negatiivinen luku tarkoittaa, että taajuus on ollut vartin aikana keskimäärin yli 50,0 Hz, ja reservi on aktivoitunut alassäätönä. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Nopea taajuusreservi FFR, hinta

Hankitun nopean taajuusreservin (FFR) hinta (/MW). Hinta julkaistaan edellisenä iltana 22:00 (EET). Hinta määräytyy marginaalihintaperiaatteella kalleimman hyväksytyn tarjouksen mukaan. Nopeaa taajuusreserviä (Fast Frequency Reserve, FFR) hankitaan pienen inertian tilanteiden hallintaa varten kerran vuorokaudessa. Tarvittava nopean taajuusreservin määrä riippuu sen hetkisestä sähköjärjestelmän inertian määrästä ja mitoittavan vian suuruudesta.

1 h

Tunninvaihdesäätö, alassäätö

Säätö, jolla siirretään Pohjoismaisen tai Suomen tunninvaihdeongelmien pienentämiseksi suunnitellut tuotannon muutokset alkamaan 15 minuuttia suunniteltua ajankohtaa aikaisemmin tai myöhemmin.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) NO2

Insentiivikomponentti (IC) NO2. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi alassäätö, ulkomaankauppa

Taajuusohjatun häiriöreservin alas (FCR-D alas) tunneittaisen pohjoismaisilta markkinoilta ostetun tai sinne myydyn kapasiteetin nettosumma. Positiivinen luku tarkoittaa netto-ostoa ja negatiivinen luku nettomyyntiä. Tieto julkaistaan summatietona sisältäen oston/myynnin Ruotsista sekä Norjasta. Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi alas on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden korkeintaan 50,5 Hz:ssä taajuuden noustessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) yläpuolelle. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Taajuusohjattu käyttöreservi, tuntimarkkinahinnat

Taajuusohjatun käyttöreservin (FCR-N) tunneittainen hinta (/MW,h) Suomen tuntimarkkinoilla julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Taajuus - historiatieto

Pohjoismaisen sähköjärjestelmän taajuus 10 Hz näytteenottotaajuudella. Taajuusmittausdata on jaettu paketteihin, joista kukin sisältää yhden kuukauden taajuusmittaukset. Pakettien sisällä data on edelleen jaettu vuorokausikohtaisiin CSV-tiedostoihin, joita pystyy käsittelemään yleisimmillä laskentaohjelmistoilla. Taajuus on mitattu Fingridin 400 kV sähköasemilta eri puolilta Suomea, näytteenottotaajuus on 10 Hz. Datasta voi toisinaan puuttua arvoja tiedonkeruuhäiriöistä johtuen. Kellonajat ovat Suomen aikavyöhykkeessä, ja kellonajoissa tapahtuu kesäaikasiirtymä.

0,1 s

Säätökapasiteetti (mFRR), ylös, tuntimarkkina marginaalihinta

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoiden hankitun ylössäätökapasiteetin marginaalihinta, /MW,h. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

Tuulivoimatuotanto - varttitieto

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot ovat korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Vanhemmat keskiarvotiedot löytyvät oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/generation/r2/actualGenerationPerProductionType/show Suomen tuulivoimatuotannon varttitieto on summa Fingridille toimitetuista tuulivoimamittauksista sekä arvioista, jotka Fingrid tekee mittaamattomista tuulipuistoista. Mittaamattomia puistoja on noin kaksi prosenttia kapasiteetista. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti SE3-FI - virallinen

Vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Keski-Ruotsista (SE3) Suomeen (FI). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Jokaiselle tunnille annetaan yksi arvo. Vuorokausimarkkinoille annettavan siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee iltapäivällä. Tätä kapasiteettia ei muuteta enää julkaisun jälkeen. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.Aineiston päivitys päättyy 29.10.2024.

1 h

Sähköntuotanto, yli/alijäämä - reaaliaikatieto

Suomen sähköntuotannon yli/alijäämä. Tiedot perustuvat Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tuotantovaje/tuotantoylijäämä kuvaa Suomen sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa tuonnit ja viennit huomioon ottaen. Suomen tuotantovaje/tuotantoylijäämä lasketaan Suomen ja muiden Pohjoismaiden välisen sähkön nettotuonnin/nettoviennin ja kuluvalle tunnille sovitun tuonti/vientiohjelman erotuksena. Etumerkkisääntö: tuotantovaje -, tuotantoylijäämä +. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Tuulivoiman tuotantoennuste - päivitys kerran vuorokaudessa

Suomen tuulivoiman tuotantoennuste seuraavalle vuorokaudelle. Ennuste päivitetään kerran vuorokaudessa klo 12. Ennusteen pituus on 36 tuntia. Päällekkäiset ennustearvot ylikirjoitetaan. Ennuste perustuu tuuliennusteisiin ja tietoihin tuulivoimaloiden sijainnista, koosta ja kapasiteetista. Säätietoa saadaan useilta toimittajilta. Tietoaineiston tiedot ennen 28.03.2024 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Suomessa kulutetun sähkön päästökerroin - reaaliaikatieto

Arvio Suomessa kulutetun sähkön tuottamisesta aiheutuvista hiilidioksidipäästöistä. Suomessa kulutetun sähkön päästöt lasketaan huomioimalla niin Suomen sähköntuotanto, sähkön tuonti Suomeen kuin myös sähkön vienti Suomesta muihin maihin. Suomessa kulutetun sähkön päästöt = (Suomen sähköntuotannon päästöt+Suomeen tuodun sähkön päästöt-Suomesta viedyn sähkön päästöt) / (Suomen sähköteho+Suomeen tuotu sähköteho-Suomesta viety sähköteho). Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Suomen sähköntuotannon päästökerroin - reaaliaikatieto

Arvio kotimaisen sähköntuotannon reaaliaikaisista hiilidioksidipäästöistä. Suomen sähköntuotannon päästöt saadaan laskemalla yhteen jokaisen tuotantomuodon päästökertoimen ja tuotantomäärän tulo, ja jakamalla tämä summa Suomen kokonaissähköntuotannolla: =(Suomen sähköntuotannon päästöt)/(Suomen sähköteho)=(tuotantomuodottaisten päästökertoimien ja tuotantojen tulojen summa)/kokonaistuotanto. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Taajuusohjattu häiriöreservi alassäätö, tarjousmäärät tuntimarkkinoilta

Taajuusohjatun häiriöreservin alas (FCR-D alas) tuntimarkkinoille jätettyjen tarjousten määrä (MW). Tarjousmäärä julkaistaan edellisenä iltana 22:00 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi alas on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden korkeintaan 50,5 Hz:ssä taajuuden noustessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) yläpuolelle.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO1

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO1. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO2

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO2. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO3

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO3. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) SE3

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) SE3. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Norjan välillä - reaaliaikatieto

Sähkönsiirto Suomen ja Norjan välisellä 220kV vaihtosähköyhteydellä. Tieto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Norjaan. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Norjasta Suomeen. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Sähkönsiirto Suomen ja Venäjän välillä - reaaliaikatieto

Sähkönsiirto Suomen ja Venäjän välillä. Tieto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Venäjälle. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Venäjältä Suomeen. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti EE-FI - virallinen

Vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Virosta (EE) Suomeen (FI). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Jokaiselle tunnille annetaan yksi arvo. Vuorokausimarkkinoille annettavan siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee iltapäivällä. Tätä kapasiteettia ei muuteta enää julkaisun jälkeen. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.

1 h

Siirtokapasiteetti FI-RUS

Summakapasiteetti eli bilateriaalikaupan ja suoran kaupan siirtokapasiteettien summa Suomesta Venäjälle. Fingridin omistamien 400 kV:n yhteyksien kaupallinen kokonaissiirtokapasiteetti. 400 kV:n yhteyksien tekninen maksimikapasiteetti Venäjältä Suomeen on 1400 MW tai 1000 MW, riippuen siitä onko Pietarin alueella sijaitseva luoteisvoimalaitos NWPP kytketty Suomen vai Venäjän verkkoon. Fingrid on varannut siirtokapasiteettia Venäjältä Suomeen reservien ostoon 100 MW. Tekninen maksimikapasiteetti Suomesta Venäjälle on 350 MW, josta Fingrid on varannut reservien ostoon 30 MW.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi alassäätö, vuosimarkkinasuunnitelmat

Taajuusohjatun häiriöreservin alas (FCR-D alas) tunneittainen vuosimarkkinoiden reservisuunnitelma (summatieto). Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi alas on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden korkeintaan 50,5 Hz:ssä taajuuden noustessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) yläpuolelle. Vuosimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, jolla markkinahinta pysyy koko vuoden ajan vakiona ja jossa hankittava reservimäärä vaihtelee reservitoimijoiden ilmoittamien vuosimarkkinasuunnitelmien perusteella.

1 h

Automaattinen taajuuden palautusreservi, alassäätökapasiteetin hinta

Tuntimarkkinoilta ostetun automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) alassäätökapasiteetin marginaalihinta [/MW].

1 h

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti SE1-FI

Päivän sisäiselle markkinalle (intraday-markkinalle) annettava siirtokapasiteetti Pohjois-Ruotsista Suomeen (SE1-FI). Intraday-markkinalle annetaan vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeinen vapaa siirtokapasiteetti. Tieto päivitetään kerran vuorokaudessa eikä sitä enää muokata päivänsisäisten huutokauppojen tai tunnettaisten intraday-kauppojen jälkeen. Arvoissa mahdollisesti virheitä hetkillä, jolloin vuorokausimarkkinoiden (day-ahead) siirto on Suomesta Ruotsiin päin.

1 h

Säätökapasiteettimarkkinat, marginaalihinta

Säätökapasiteettimarkkinoilden marginaalihinta, /MW,h. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä viikottaisella tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta. Hinta julkaistaan viimeistään hankitaviikkoa edeltävän viikon perjantain klo 12:00 (EET) mennessä.

1 vk

Vesivoimatuotanto - reaaliaikatieto

Vesivoiman tuotanto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Sähkönkulutuksen keskihajonta Suomen jakeluverkoissa käyttäjäryhmittäin

Suomessa sijaitsevien kulutuskäyttöpaikkojen sähkönkulutuksen keskihajonta tunneittain, jaoteltuna käyttäjäryhmien mukaan. Käyttäjäryhmät perustuvat Tilastokeskuksen mukaisiin luokitteluihin: BE01 = Asunnot, kerrostalo; BE02 = Asunnot, pientalo (rivi-, pari- ja omakotitalo), sähkölämmitteinen; BE03 = Asunnot, pientalo (rivi-, pari- ja omakotitalo), ei-sähkölämmitteinen; BE04 = Asunnot, vapaa-ajan asunto; BE05 = Asuinkiinteistöt; BE06 = Maataloustuotanto (TOL A), BE07 = Teollisuus (TOL B ja C); BE08 = Yhdyskuntahuolto tai energia- ja vesihuolto (TOL D, E); BE09 = Rakentaminen (tilapäissähkö) (TOL F); BE10 = Palvelut; BE11 = Ulkovalaistus; BE12 = Sähköautojen latauspisteet, BE13 = Liikenne ja BE14 = Muu kohde. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden Datahubiin toimittamista mittaustiedoista ja kulutuskäyttöpaikoilla ylläpidettävistä käyttäjäryhmätiedoista. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkönkulutus perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Sähkönkulutus Suomen jakeluverkoissa vuosikäyttöarvion perusteella

Suomessa sijaitsevien sähkön kulutuskäyttöpaikkojen sähkönkulutuksen mittausten yhteenlasketut summatiedot tunneittain, jaoteltuna ennalta määriteltyihin vuosikäyttöarvioiden lukuväleihin. Vuosikäyttöarvioiden lukuvälit ovat: 0 = 0-2000 kWh, 2k = 2000-20 000 kWh, 20k = 20 000-100 000 kWh ja 100k = yli 100 000 kWh. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden Datahubiin toimittamista mittaustiedoista ja sähkön kulutuskäyttöpaikoilla ylläpidettävistä vuosikäyttöarvio tiedoista. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkönkulutus perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

aFRR energian volyymipainotettu keskihinta, ylös

aFRR energian volyymipainotettu keskihinta. Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian volyymipainotettu keskihinta ylös. Perustuu PICASSO-kauppapaikan laskema Suomen tarjousalueen marginaalihintaan ja PICASSO kauppapaikan Fingridille toteuttamaan aFRR säätöön, kun Fingrid on liittyneenä PICASSOon. Kun Fingrid ei ole liittyneenä PICASSOon, perustuu Fingridin laskemaan Suomen tarjousalueen marginaalihintaan ja Suomessa aktivoituun aFRR volyymiin. Hinta on kyseisen 15 minuutin jakson volyymipainotettu keskihinta, mikäli jaksolla ei ole ollut ylössuuntaisia aFRR aktivointeja, arvo on tyhjä. Arvoa käytetään tasepoikkeaman hinnan laskennassa.

15 min

aFRR energian volyymipainotettu keskihinta, paikallinen valinta, ylös

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energian volyymipainotettu keskihinta ylös paikallisen valinnan osalta. Perustuu PICASSO-kauppapaikan laskemaa Suomen tarjousalueen marginaalihintaa kalliimmalla aktivoituihin aFRR ylös tarjouksiin, ja vastaavaan volyymiin. Mikäli Fingrid ei ole liittyneenä PICASSOon, ei paikallisen valinnan hintaa ole, vaan kaikki aFRR aktivoinnit korvataan marginaalihinnalla. Hinta on kyseisen 15 minuutin jakson volyymipainotettu keskihinta, ottaen huomioon kunkin aktivoidun tarjouksen hinnan ja vastaavan volyymin. Mikäli jaksolla ei ole ollut ylössuuntaisia aFRR aktivointeja, arvo on tyhjä.

15 min

Suunniteltu viikkokapasiteetti P1-leikkauksessa etelästä pohjoiseen

Fingridin määrittelemä Suomen pohjois-eteläsuuntaisen leikkauksen (ns. P1-leikkaus) suunniteltu viikkokapasiteetti etelästä pohjoiseen päin. Viikkokapasiteetissa on huomioitu suunnitellut keskeytykset. Tietoja ei päivitetä häiriöiden jälkeen.

1 h

Pörssikaupat, siirtokapasiteetti RUS-FI

Suoran kaupan eli suoran pörssikaupan siirtokapasiteetti Venäjältä Suomeen. Fingridin ja venäläisten osapuolten seuraavalle kauppapäivälle suoraa kauppaa varten vahvistama siirtokapasiteetti Suomen ja Venäjän välisillä 400 kV:n johdoilla. Fingridin ja venäläisten osapuolten kesken on sovittu, että suoran kaupan kapasiteetti on 140 MW sekä vienti- että tuontisuunnassa.

1 h

Pörssikaupat FI-RUS-FI

Pörssikaupat eli suorat kaupat Suomen ja Venäjän välillä. Suoran kaupan volyymit määräytyvät vapaasti asetettavien tarjousten mukaisesti sähköpörssin vuorokausimarkkinoilla ja päivänsisäisillä (intraday) markkinoilla. Tiedot päivitetään vuorokausimarkkinoiden kauppojen osalta, tulosten selvittyä pohjoismaisten markkinoiden osalta. Pohjoismaisilla päivänsisäisillä markkinoilla tehtävien kauppojen osalta tiedot päivitetään ennen kyseessä olevaa käyttötuntia.

1 h

Pullonkaulatulot välillä FI-SE3

Pullonkaulatulojen määrä Suomen (FI) ja Keski-Ruotsin (SE3) välillä. Pullonkaulatulojen määrä julkaistaan ENTSO-E:n Transparency Platformilla, joka on löydettävissä täältä: https://transparency.entsoe.eu/transmission/r2/dailyImplicitAllocationsCongestionIncome/show. Avoimessa Datassa on löydettävissä historiadataa vuoden 2017 helmikuun puoleen väliin asti. Tätä uudempi data sekä historiadataa on löydettävissä ENTSO-E:n sivuilta. Pullonkaulatulot lasketaan seuraavasti: vuorokausimarkkinoiden kaupallinen siirto tarjousalueiden välillä (MWh/h) * alueiden hintaeron itseisarvo (EUR/MWh). Pullonkaulatulot syntyvät kun tarjousalueiden välinen siirtokapasiteetti ei ole riittävän suuri markkinoiden kysynnän kattamiseen. Tällöin tarjousalueet eriytyvät erillisiksi hinta-alueiksi. Tässä tilanteessa alhaisemman hinnan alueella toimiva myyjä saa sähköstään alhaisemman hinnan kuin se, jonka korkeamman hinnan alueella toimiva ostaja sähköstään maksaa. Hintaerosta aiheutuvat ylijäämätulot, eli pullonkaulatulot, jäävät sähköpörssille, joka edelleen maksaa nämä tuotot kantaverkkoyhtiöille. Pullonkaulatulojen käyttöä sääntelee Euroopan Unionin lainsäädäntö. Fingrid käyttää saamansa pullonkaulatulot EU-lainsäädännön mukaisesti siirtokyvyn kasvattamiseen rajajohdoilla.

1 h

Muut tehokaupat, alassäätö

Muut järjestelmän kannalta tarpeelliset tehokaupat yhteensä.

1 h

Sähköntuotantoennuste - alustava energiatieto

Seuraavan vuorokauden alustava tuotantoennuste varttienergiana. Ennuste perustuu tasevastaavien ilmoittamiin tuotantosuunnitelmiin. Ennuste julkaistaan edellisenä päivänä kello 18 mennessä seuraavan vuorokauden osalta, eikä sitä päivitetä vastaamaan tasevastaavien jatkuvasti päivittämiä tuotantosuunnitelmia. Arvoja ei korjata. Tietoaineiston tiedot ennen 10.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Ylössäätöhinta säätösähkömarkkinoilla

Ylössäätöhinta Suomessa on kalleimman säätösähkömarkkinoilla kullakin käyttötunnilla tilatun ylössäätötarjouksen hinta, kuitenkin vähintään vuorokausimarkkinoiden Suomen aluehinta. Kunkin tunnin ylössäätöhinta julkaistaan tunneittain toissatunnilta, esimerkiksi klo 9 julkaistaan tunnin 07-08 tieto. Säätösähkömarkkinat ovat manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) markkinapaikka, joiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingridin ylläpitämät Suomen säätösähkömarkkinat ovat osa pohjoismaisia säätösähkömarkkinoita. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä sähköjärjestelmän tarpeen mukaan. Ylössäätö tarkoittaa tuotannon lisäämistä tai kulutuksen vähentämistä.

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Keski-Ruotsin välillä - reaaliaikatieto

Sähkönsiirto Keski-Ruotsin (SE3) ja Suomen (FI) välisillä tasasähköyhteyksillä. Tieto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Keski-Ruotsiin (SE3). Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Keski-Ruotsista (SE3) Suomeen. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti EE-FI - reaaliaikatieto

Päivän sisäisille eli Intraday-markkinoille tarjolla oleva siirtokapasiteetti Virosta (EE) Suomeen (FI). Siirtokapasiteetti päivitetään päivänsisäisten huutokauppojen sekä toteutuvien kauppojen mukaisesti jatkuvasti.

1 h

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti FI-EE

Päivän sisäiselle markkinalle (intraday-markkinalle) annettava siirtokapasiteetti Suomesta Viroon (FI-EE). Intraday-markkinalle annetaan vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeinen vapaa siirtokapasiteetti. Tieto päivitetään kerran vuorokaudessa eikä sitä enää muokata päivänsisäisten huutokauppojen tai tunnettaisten intraday-kauppojen jälkeen.

1 h

Kulutustasesähkön hinta

Kulutustasesähkön hinta. Tarkoittaa sekä hintaa, jolla taseyksikkö ostaa tasevastaavan kulutustaseen ylijäämäenergian että hintaa, jolla taseyksikkö myy tasevastaavalle energian kulutustaseen alijäämän tasapainottamiseen. Kulutustasesähkön hinnaksi tulee ylössäätötunnilla ylössäätöhinta ja alassäätötunnilla alassäätöhinta. Mikäli tunnilla ei ole tapahtunut säätöä, käytetään kulutustasesähkön hintana Suomen aluehintaa vuorokausimarkkinoilla. Erillisestä kulutustaseesta luovuttiin 1.11.2021 01.00 kun siirryttiin yhden taseen malliin (kts. Tasepoikkeaman hinta).

1 h

Insentiivikomponentti (IC) NO3

Insentiivikomponentti (IC) NO3. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) FI

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) FI. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO4

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) NO4. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) SE1

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) SE1. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) SE2

Value of Avoided Activation (VoAA) SE2. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Taajuusohjattu käyttöreservi, hankintamäärät tuntimarkkinoilta

Taajuusohjatun käyttöreservin (FCR-N) tunneittainen hankintamäärä Suomen tuntimarkkinoilla julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Säätökapasiteetti (mFRR), alas, tuntimarkkina, toteutunut hankinta

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoilta hankittu alassäätö kapasiteetti, MW/h. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

Säätökapasiteetti (mFRR), ylös, tuntimarkkina, toteutunut hankinta

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoilta hankittu ylössäätö kapasiteetti, MW/h. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

Tasepoikkeaman hinta

Hinta tasevastaavan tasepoikkeamalle yksitasemallissa 1.11.2021 01.00. Hinnat päivitetään tunneittain.

1 h

Määräävää säätösuunta mFRR energiamarkkinalla Suomessa

Määräävää säätösuunta mFRR energiamarkkinalla Suomessa

Tietoaineistossa määräävä säätösuunta kullekin

tunnille ovat kuvattuna seuraavasti:

-1 = alassäätö, säädetty energiamääräisesti enemmän

alas tunnin aikana

1 = ylössäätö, säädetty energiamääräisesti enemmän

ylös tunnin aikana

0 = ei suuntaa,

ei säädetty ollenkaan tai säädetty energiamääräisesti yhtä paljon molempiin

suuntiin.

1 h

Sähkönkulutus Suomen jakeluverkoissa mittaustavoittain

Suomessa sijaitsevien sähkön kulutuskäyttöpaikkojen mittausten yhteenlasketut summatiedot tunneittain, jaoteltuna kulutuskäyttöpaikkojen mittaustapojen mukaan. Käyttöpaikan mittaustavat on jaoteltu seuraavasti: E13 = Jatkuva mittaus, E14 = Lukemamittaus ja E16 = Mittaroimaton. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden Datahubiin toimittamista mittaustiedoista ja kulutuskäyttöpaikoilla ylläpidettävistä mittaustapa tiedoista. Mittaustiedoista on vähennetty tuotantoa käyttöpaikoilla, joissa on myös pientuotantoa, jonka vuoksi kulutus ei ole vertailtavissa muiden Fingridin avoimen datan raporttien kanssa. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkönkulutus perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Bilateraalikaupan käyttämätön kapasiteetti FI-RUS

Käyttämätön kahdenvälinen eli bilateraalikaupan kapasiteetti Suomesta (FI) Venäjälle (RUS). Kahdenvälisessä kaupassa tarjolla olevaa sähkön siirron kapasiteettia voi jäädä käyttämättä, jos osapuolet eivät vie maksimimäärää sähköä Venäjälle.

1 h

Siirtokapasiteetti RUS-FI

Summakapasiteetti eli siirtokapasiteettien summa Venäjältä Suomeen. Fingridin omistamien 400 kV:n yhteyksien kaupallinen kokonaissiirtokapasiteetti. 400 kV:n yhteyksien tekninen maksimikapasiteetti Venäjältä Suomeen on 1400 MW tai 1000 MW, riippuen siitä onko Pietarin alueella sijaitseva luoteisvoimalaitos NWPP kytketty Suomen vai Venäjän verkkoon. Fingrid on varannut siirtokapasiteettia Venäjältä Suomeen reservien ostoon 100 MW. Tekninen maksimikapasiteetti Suomesta Venäjälle on 350 MW, josta Fingrid on varannut reservien ostoon 30 MW.

1 h

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti RUS-FI

Päivän sisäisten eli Intraday markkinoiden siirtokapasiteetti Venäjältä (RUS) Suomeen (FI). Päivän sisäisille markkinoille annettava kapasiteetti on kapasiteettia, joka on jäänyt vuorokausimarkkinoilla käyttämättä. Suomen ja Venäjän välinen päivän sisäisten markkinoiden kapasiteetti päivitetään kerran vuorokaudessa. Tietoa ei enää muokata tunnettaisten vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeen.

1 h

Tilattu ylössäätöenergia Suomen säätösähkömarkkinoilta

Tilattu ylössäätö Suomen säätösähkömarkkinoilta. Säätösähkömarkkinoilta tasehallinnan tarpeisiin Suomessa tilatun ylössäädön määrä julkaistaan tunneittain kahden tunnin viiveellä, esimerkiksi klo 9 julkaistaan tunnin 06-07 tieto. Säätösähkömarkkinat ovat manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) markkinapaikka, joiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingridin ylläpitämät Suomen säätösähkömarkkinat ovat osa pohjoismaisia säätösähkömarkkinoita. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä sähköjärjestelmän tarpeen mukaan. Ylössäätö tarkoittaa tuotannon lisäämistä tai kulutuksen vähentämistä.

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Keski-Ruotsin välillä - mitattu varttitieto

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot on korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Vanhemmat keskiarvotiedot löytyvät oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/transmission-domain/physicalFlow/show Mitattu sähkönsiirto Suomen ja Keski-Ruotsin (SE3) välisillä yhdysjohdoilla. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Keski-Ruotsiin (SE3). Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirota Pohjois-Ruotsista (SE1) Suomeen. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Tuulivoimatuotanto - reaaliaikatieto

Tuulivoiman hetkellinen tuotantoteho Fingridin käytönvalvontajärjestelmän mittaustiedoista. Noin kaksi prosenttia tuotantokapasiteetista on arvioitua, sillä mittaustietoa ei ole saatavilla. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Sähkönsiirto Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä - reaaliaikatieto

Sähkönsiirto Ruotsin ja Ahvenanmaan välillä perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Ahvenanmaa on osa tarjousaluetta SE3 (Keski-Ruotsi). Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Ahvenanmaalta Ruotsiin. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Ruotsista Ahvenanmaalle. Tieto päivittyy 3 minuutin välein.

3 min

Suunniteltu siirtokapasiteetti RUS-FI

Suunniteltu siirtokapasiteetti Venäjältä Suomeen. Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.

1 h

Bilateraalikaupan kapasiteetti FI-RUS

Kahdenvälisen eli bilateraalikaupan kaupan kapasiteetti Suomesta (FI) Venäjälle (RUS). Fingridin ja venäläisten osapuolten seuraavalle kauppapäivälle bilateraalikauppaa varten vahvistama siirtokapasiteetti Suomen ja Venäjän välisillä 400 kV johdoilla.

1 h

Nopea taajuusreservi FFR, tarjousmäärä

Nopean taajuusreservin (FFR) markkinoille jätettyjen tarjousten määrä (MW). Tarjousmäärä julkaistaan edellisenä iltana 22:00 (EET). Nopeaa taajuusreserviä (Fast Frequency Reserve, FFR) hankitaan pienen inertian tilanteiden hallintaa varten kerran vuorokaudessa. Tarvittava nopean taajuusreservin määrä riippuu sen hetkisestä sähköjärjestelmän inertian määrästä ja mitoittavan vian suuruudesta.

1 h

Taajuusohjattu käyttöreservi, vuosimarkkinasuunnitelmat

Taajuusohjatun käyttöreservin (FCR-N) tunneittainen vuosimarkkinoiden reservisuunnitelma (summatieto). Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Vuosimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, jolla markkinahinta pysyy koko vuoden ajan vakiona ja jossa hankittava reservimäärä vaihtelee reservitoimijoiden ilmoittamien vuosimarkkinasuunnitelmien perusteella.

1 h

Säätökapasiteetti (mFRR), alas, tuntimarkkina, tarjoukset

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoiden tarjouskilpailluun jätetyt alassäätökapasiteetin tarjoukset, MW/h. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

Säätökapasiteetti (mFRR), ylös, tuntimarkkina, tarjoukset

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoiden tarjouskilpailluun jätetyt ylössäätökapasiteetin tarjoukset, MW/h. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

Viimeksi aktivoidun ylössäätötarjouksen hinta - reaaliaikatieto

Viimeisimmän aktivoidun ylössäätötarjouksen hinta. Hinta julkaistaan reaaliaikaisesti, kun Suomi on omana säätöalueenaan. Suomi on omana säätöalueenaan tilanteessa, jossa rajasiirtoyhteydet Suomen ja Pohjoismaiden välillä ovat täydessä käytössä, jolloin muista Pohjoismaista ei voi tuoda enempää säätösähköä. Tällöin voidaan hyödyntää vain suomalaisia säätötarjouksia. Säätösähkömarkkinoiden avulla tasapainotetaan reaaliajassa sähkön tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa. Fingrid tilaa säätösähkömarkkinoilta ylös- tai alassäätöä, eli säätösähköä tarpeen mukaan. Ylössäätö voi olla tuotannon lisäystä tai kulutuksen vähennystä ja hinta ylössäädölle märäytyy kalleimman käytetyn ylössäätötarjouksen mukaan. Tilanteissa, joissa Fingrid on aktivoinut säätösähköä muuhun kuin tasehallinnan tarpeisiin (ns. erikoissäätö), voi julkaistu hinta poiketa lopullisesta säätösähkön hinnasta. Julkaistu hinta on viitteellinen.

1 h

Sähkönkulutuksen keskiarvo Suomen jakeluverkoissa käyttäjäryhmittäin

Suomessa sijaitsevien kulutuskäyttöpaikkojen sähkönkulutuksen keskiarvo tunneittain, jaoteltuna käyttäjäryhmien mukaan. Käyttäjäryhmät perustuvat Tilastokeskuksen mukaisiin luokitteluihin: BE01 = Asunnot, kerrostalo; BE02 = Asunnot, pientalo (rivi-, pari- ja omakotitalo), sähkölämmitteinen; BE03 = Asunnot, pientalo (rivi-, pari- ja omakotitalo), ei-sähkölämmitteinen; BE04 = Asunnot, vapaa-ajan asunto; BE05 = Asuinkiinteistöt; BE06 = Maataloustuotanto (TOL A); BE07 = Teollisuus (TOL B ja C); BE08 = Yhdyskuntahuolto tai energia- ja vesihuolto (TOL D, E); BE09 = Rakentaminen (tilapäissähkö) (TOL F); BE10 = Palvelut; BE11 = Ulkovalaistus; BE12 = Sähköautojen latauspisteet, BE13 = Liikenne ja BE14 = Muu kohde. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden Datahubiin toimittamista mittaustiedoista ja kulutuskäyttöpaikoilla ylläpidettävistä käyttäjäryhmätiedoista. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkönkulutus perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti FI-SE3 - suunniteltu

Suunniteltu vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Keski-Ruotsiin (SE3). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Tieto päivitetään, jos aiempaan suunnitelmaan tulee muutoksia aikatauluun tai siirtokapasiteettiin. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta. Aineiston päivitys päättyy 30.10.2024.

1 h

aFRR energiatarjousten yhteenlaskettu volyymi, alas

Tietoaineisto tulee käyttöön 12.6., kun Fingrid ottaa aFRR energiamarkkinan käyttöön. Mahdolliset arvot ennen tätä ovat testiarvoja. aFRR energiamarkkinan tarjousten yhteenlaskettu volyymi, Suomen tarjousalue. Epäkäytettävät tarjoukset, esimerkiksi tiedonsiirto-ongelmista johtuen, eivät sisälly tarjousvolyymiin.

15 min

Suunniteltu viikkokapasiteetti P1-leikkauksessa pohjoisesta etelään

Fingridin määrittelemä Suomen pohjois-eteläsuuntaisen leikkauksen (ns. P1-leikkaus) suunniteltu viikkokapasiteetti pohjoisesta etelään päin. Viikkokapasiteetissa on huomioitu suunnitellut keskeytykset. Tietoja ei päivitetä häiriöiden jälkeen.

1 h

Pullonkaulatulot välillä FI-EE

Pullonkaulatulojen määrä Suomen (FI) ja Viron (EE) välillä. Pullonkaulatulojen määrä julkaistaan ENTSO-E:n Transparency Platformilla, joka on löydettävissä täältä: https://transparency.entsoe.eu/transmission/r2/dailyImplicitAllocationsCongestionIncome/show. Avoimessa Datassa on löydettävissä historiadataa vuoden 2017 helmikuun puoleen väliin asti. Tätä uudempi data sekä historiadataa on löydettävissä ENTSO-E:n sivuilta. Pullonkaulatulot lasketaan seuraavanlaisesti: pullonkaulatulot [/h] = vuorokausimarkkinoiden siirto alueiden välillä [MW] * aluehintaero alueiden välillä [/MWh]. Pullonkaulatulot syntyvät kun tarjousalueiden välinen siirtokapasiteetti ei ole riittävän suuri markkinoiden kysynnän kattamiseen. Tällöin tarjousalueet eriytyvät erillisiksi hinta-alueiksi. Tässä tilanteessa alhaisemman hinnan alueella toimiva myyjä saa sähköstään alhaisemman hinnan kuin se, jonka korkeamman hinnan alueella toimiva ostaja sähköstään maksaa. Hintaerosta aiheutuvat ylijäämätulot, eli pullonkaulatulot, jäävät sähköpörssille, joka edelleen maksaa nämä tuotot kantaverkkoyhtiöille. Pullonkaulatulojen käyttöä sääntelee Euroopan Unionin lainsäädäntö. Fingrid käyttää saamansa pullonkaulatulot EU-lainsäädännön mukaisesti siirtokyvyn kasvattamiseen rajajohdoilla. Jos vuorokausimarkkinoiden tuloksena jotain tuntina Suomen ja Viron välillä siirretään sähköä 100 MWh, ja samalla tunnilla Suomen ja Viron välinen vuorokausimarkkinoiden hintaero 10 /MWh, Viron kantaverkkoyhtiö Elering ja Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid saavat pullonkaulatuloja yhteensä 100 MWh * 10 /MWh = 1000 . Summa jaetaan Eleringin ja Fingridin kesken.

1 h

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti FI-RUS

Päivän sisäisten eli Intraday markkinoiden siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Venäjälle (RUS). Päivän sisäisille markkinoille annettava kapasiteetti on kapasiteettia, joka on jäänyt vuorokausimarkkinoilla käyttämättä. Suomen ja Venäjän välinen päivän sisäisten markkinoiden kapasiteetti päivitetään kerran vuorokaudessa. Tietoa ei enää muokata tunnettaisten vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeen.

1 h

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti FI-SE1

Päivän sisäiselle markkinalle (intraday-markkinalle) annettava siirtokapasiteetti Suomesta Pohjois-Ruotsiin (FI-SE1). Intraday-markkinalle annetaan vuorokausimarkkinoiden kauppojen jälkeinen vapaa siirtokapasiteetti. Tieto päivitetään kerran vuorokaudessa. Tietoa ei enää muokata päivänsisäisten huutokauppojen tai tunnettaisten intraday-kauppojen jälkeen. Arvoissa mahdollisesti virheitä hetkillä, jolloin vuorokausimarkkinoiden (day-ahead) siirto on Suomesta Ruotsiin päin.

1 h

Sähkönsiirto Suomen ja Viron välillä - mitattu varttitieto

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot on korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Vanhemmat keskiarvotiedot löytyvät oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/transmission-domain/physicalFlow/show Mitattu sähkönsiirto Suomen ja Viron välisillä tasasähköyhteyksillä (Estlink 1 ja Estlink 2). Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Viroon. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Virosta Suomeen. Arvot päivittyvät kerran 15 minuutissa. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Automaattinen taajuuden palautusreservi, aktivoitu, alas

Tietoaineiston päivittäminen on päättynyt 12.6.2024 aFRR energiamarkkinan käyttöönoton myötä. Aktivoitu automaattinen taajuuden palautusreservi (aFRR), alas [MW]. Luku kuvaa aktivoitunutta keskimääräistä tehoa. Aktivoitunut automaattinen taajuudenhallintareservi (aFRR) lasketaan lähetettyjen tehonpyyntisignaalien ja Suomessa ylläpidetyn reservikapasiteetin perusteella. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Tuotantoyli/alijäämä kumulatiivinen - reaaliaikatieto

Tiedot perustuvat Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tuotantovaje/ylijäämä kuvaa Suomen tuotannon ja kulutuksen välistä tasapainoa tuonnit ja viennit huomioon ottaen. Se lasketaan Suomen ja muiden pohjoismaiden välisen nettotuonnin/viennin ja kuluvalle tunnille sovitun tuonti/vientiohjelman erotuksena. Kumulatiivinen tuotantovaje/ylijäämä on erotuksesta kuluvan tunnin aikana syntynyt energia. Etumerkkisääntö: tuotantovaje -, ylijäämä +. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Suomen ja Ruotsin välinen tasesähkön määrä

Suomen ja Ruotsin välisen tasesähkön määrä eli Suomen ja Ruotsin välillä siirtyneen mitatun ja kaupallisen siirron erotus. Kaupallinen siirto on vuorokausimarkkinoilla, intraday-markkinoilla sekä Fingridin ja Svenska Kraftnätin käyttötunnin aikana tekemät sähkökaupat. Tasesähkön määrän etumerkin ollessa positiivinen on Fingrid myynyt tasesähköä Ruotsiin. Tasesähkön määrän etumerkin ollessa negatiivinen on Fingrid ostanut tasesähköä Ruotsilta.

1 h

Aurinkovoiman tuotantoennuste - päivitys kerran vuorokaudessa

Aurinkovoiman tuotantoennuste seuraavalle vuorokaudelle. Ennuste päivitetään kerran vuorokaudessa klo 12. Ennusteen pituus on 36 tuntia. Päällekkäiset tunnit ylikirjoitetaan. Aurinkovoimaennusteet perustuvat sääennusteisiin ja arvioihin Suomeen asennettujen aurinkopaneelien kokonaistuotantotehosta sekä niiden sijainneista. Fingrid on arvioinut aurinkopaneeleiden kokonaistuotantotehon Energiaviraston jakeluverkkoyhtiöiltä saadun vuosittaisen kapasiteettitiedon ja aurinkopaneeleiden asennusten kasvuennusteiden mukaan. Paneelien maantieteellinen sijainti on arvioitu hyvin karkeasti kapasiteetin ilmoittaneen verkkoyhtiöiden perusteella. Tietoaineiston tiedot ennen 28.03.2024 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Sähkönsiirto Suomen ja Ahvenanmaan välillä - mitattu tuntitieto

Mitattu sähkönsiirto Manner-Suomen ja Ahvenanmaan välisellä DC-yhteydellä. Positiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Suomesta Ahvenanmaalle. Negatiivinen etumerkki tarkoittaa siirtoa Ahvenanmaalta Suomeen. Arvo päivittyy aamupäivisin edellisen vuorokauden mittaustiedoilla.

15 min

Taajuusohjattu käyttöreservi, aktivoitunut ylössäätö

Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Aktivoituneen taajuusohjatun käyttöreservin ylössäätömäärä (MW) lasketaan pohjoismaisen sähköjärjestelmän taajuuspoikkeaman perusteella ja Suomessa ylläpidetyn FCR-N kapasiteetin perusteella. Luku kuvaa keskimäärin aktivoitunutta tehoa ylössäätöön. Positiivinen luku tarkoittaa, että taajuus on ollut vartin aikana alle 50,0 Hz, ja reservi on aktivoitunut ylössäätönä. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15.

15 min

Säätökapasiteettimarkkinat, tuntimarkkina, toteutunut hankinta Virosta

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Fingridillä on mahdollisuus hankkia kansallisen viikkomarkkinan lisäksi varavoimakapasiteettia Virosta. Tässä tietoaineistossa julkaistaan Virosta hankittu säätökapasiteettimäärä, MW/h. Virosta hankittu varavoima vähentää ostotarvetta kansallisilta kapasiteettimarkkinoilta. Hankintamäärä julkaistaan viimeistään hankintaviikkoa edeltävän viikon perjantaina klo 12:00 (EET) mennessä.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti SE1-FI - suunniteltu

Suunniteltu vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Pohjois-Ruotsista (SE1) Suomeen (FI). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Tieto päivitetään, jos aiempaan suunnitelmaan tulee muutoksia aikatauluun tai siirtokapasiteettiin. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta. Aineiston päivitys päättyy 30.10.2024.

1 h

Rajasiirtohinta, vienti Venäjälle

Rajasiirtohinta (dynaaminen tariffi) Fingridin yhteyksillä Venäjälle viedylle sähkölle tuntiaikasarjana.

1 h

Päivän sisäisten markkinoiden siirtokapasiteetti FI-EE - reaaliaikatieto

Päivän sisäisille eli Intraday-markkinoille tarjolla oleva siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Viroon (EE). Siirtokapasiteetti päivitetään päivänsisäisten huutokauppojen sekä toteutuvien kauppojen mukaisesti jatkuvasti.

1 h

Sähkönkulutus Suomessa

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot on korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Vanhemmat keskiarvotiedot löytyvät oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/load-domain/r2/totalLoadR2/show Sähkön varttitason kulutus Suomessa lasketaan Fingridin tuotantomittauksiin perustuen seuraavasti: Sähkön kulutus = sähkön tuotanto + tuonti - vienti. Se osa tuotannosta, johon Fingridillä ei ole mittauksia, on arvioitu. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Säätökapasiteettimarkkinat, toteutunut hankinta

Säätökapasiteettimarkkinoilta hankittu kapasiteetti, MW/vko. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä viikottaisella tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta. Hankintamäärä julkaistaan viimeistään hankitaviikkoa edeltävän viikon perjantain klo 12:00 (EET) mennessä.

1 vk

Aurinkovoiman tuotantoennuste - päivitys 15 minuutin välein

15 minuutin välein päivittyvä aurinkovoiman tuotantoennuste seuraavalle 36 tunnille. Aurinkovoimaennusteet perustuvat sääennusteisiin ja arvioihin Suomeen asennettujen aurinkopaneelien kokonaistuotantotehosta sekä niiden sijainneista. Fingrid on arvioinut aurinkopaneeleiden kokonaistuotantotehon Energiaviraston jakeluverkkoyhtiöiltä saadun vuosittaisen kapasiteettitiedon ja aurinkopaneeleiden asennusten kasvuennusteiden mukaan. Paneelien maantieteellinen sijainti on arvioitu hyvin karkeasti kapasiteetin ilmoittaneen verkkoyhtiöiden perusteella. Tietoaineiston tiedot ennen 31.05.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Aurinkovoimaennusteessa käytetty kokonaiskapasiteetti

Tämä on Fingridin aurinkovoimaennusteissa käytetty Suomen voimajärjestelmään liitetyn aurinkovoiman kokonaiskapasiteetti. Tieto perustuu Energiaviraston keräämään jakeluverkkojen pientuotantotilastoon. Lisäksi sitä päivitetään Fingridille toimitettuihin tietoihin perustuvien arvioiden avulla. Tämän kokonaiskapasiteettitiedon avulla voi esimerkiksi laskea tuntikohtaisen aurinkovoiman tuotantoasteen vertaamalla siihen ennustettua aurinkovoimatuotantoa toisesta Fingridin julkaisemasta aikasarjasta. Tätä kokonaiskapasiteettia ei kuitenkaan tule pitää virallisena Suomen aurinkovoimakapasiteetin määränä, sillä sen päivitys tehdään manuaalisesti sekä arvioita hyödyntäen.

1 h

Taajuusohjattu käyttöreservi, aktivoitunut alassäätö

Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Aktivoituneen taajuusohjatun käyttöreservin alassäätömäärä (MW) lasketaan pohjoismaisen sähköjärjestelmän taajuuspoikkeaman perusteella ja Suomessa ylläpidetyn FCR-N kapasiteetin perusteella. Luku kuvaa keskimäärin aktivoitunutta tehoa alassäätöön. Negatiivinen luku tarkoittaa, että taajuus on ollut vartin aikana yli 50,0 Hz, ja reservi on aktivoitunut alassäätönä. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15.

15 min

Insentiivikomponentti (IC) NO4

Insentiivikomponentti (IC) NO4. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Insentiivikomponentti (IC) NO5

Insentiivikomponentti (IC) NO5. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both. VoAA and IC are not implemented in Norway as in the other Nordic countries, but corresponding values are published for informational purposes.

1 h

Säätökapasiteetti (mFRR), alas, tuntimarkkina, hankintaennuste

Data ennen 30.11.2022 on testidataa. Säätökapasiteettimarkkinoiden alassäätösuunnan tarjouskilpailun ennustettu hankintamäärä [MW/h]. Fingrid hankkii säätökapasiteettimarkkinoilta säätökykyistä kapasiteettia (mFRR) tarvittaessa järjestettävällä tarjouskilpailulla. Säätösähkömarkkinaosapuoli sitoutuu jättämään hyväksytyn kapasiteettitarjouksen verran säätötarjouksia säätösähkömarkkinoille. Tästä hyvästä Fingrid maksaa osapuolelle kapasiteettikorvausta.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti FI-SE1 - virallinen

Vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Pohjois-Ruotsiin (SE1). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan päivän jokaiselle tunnille. Jokaiselle tunnille annetaan yksi arvo. Vuorokausimarkkinoille annettavan siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee iltapäivällä. Tätä kapasiteettia ei muuteta enää julkaisun jälkeen. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.Aineiston päivitys päättyy 29.10.2024.

1 h

Vuorokausimarkkinoiden siirtokapasiteetti FI-SE1 - suunniteltu

Suunniteltu vuorokausimarkkinoille annettava siirtokapasiteetti Suomesta (FI) Pohjois-Ruotsiin (SE1). Siirtokapasiteetti annetaan tuntiarvona seuraavan viikon jokaiselle tunnille. Jokaiselle viikon tunnille annetaan yksi arvo. Seuraavan viikon suunnitellun siirtokapasiteetin Fingrid julkaisee joka tiistai. Tieto päivitetään, jos aiempaan suunnitelmaan tulee muutoksia aikatauluun tai siirtokapasiteettiin. Siirtokapasiteetilla tarkoitetaan sähköjärjestelmän kykyä toimittaa sähköä markkinoiden tarpeisiin sähköjärjestelmän käyttövarmuutta vaarantamatta.Aineiston päivitys päättyy 30.10.2024.

1 h

Lämpötila Helsingissä - reaaliaikatieto

Mittaus Tammiston sähköasemalla, ulkoilman lämpötila. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Lämpötila Jyväskylässä - reaaliaikatieto

Mittaus Petäjäveden sähköasemalla, ulkoilman lämpötila. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Tehoreservi - reaaliaikatieto

Tehoreservin tuotanto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Sisältää tehoreservin aktivoinnit ja koekäytöt. Tieto päivitetään 3 minuutin välein.

3 min

Ydinvoimatuotanto - reaaliaikatieto

Ydinvoiman tuotantoteho perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tieto päivittyy 3 minuutin välein. Olkiluodon sähköasemalla sattuneen tulipalon vuoksi ydinvoiman tuotantolukema oli virheellinen aikavälillä 18.7.2018 kello 9.00 - 20.7. kello 13.00. Lukemia tältä aikaväliltä on korjattu 25.1.2019.

3 min

Kulutusennuste - päivittyvä energiatieto

Fingridin tekemä Suomen kulutusennuste varttienergiana. Päivittyvä ennuste. Tietoaineiston tiedot ennen 21.04.2024 ovat 5 minuutin resoluutiolla.

15 min

Teollisuuden yhteistuotanto - reaaliaikatieto

Teollisuuden sähkön yhteistuotanto perustuu Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin mittauksiin. Tieto päivittyy 3 minuutin välein. Yhteistuotantoon kuuluvat teollisuuden voimalaitokset, joissa tuotetaan sekä sähköä että kaukolämpöä tai prosessihöyryä.

3 min

Automaattinen taajuuden palautusreservi, ylössäätökapasiteetti

Tuntimarkkinoilta ostettu automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) ylössäätökapasiteetti [MW]

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi alassäätö, hankintamäärät tuntimarkkinoilta

Taajuusohjatun häiriöreservin alas (FCR-D alas) tunneittainen hankintamäärä Suomen tuntimarkkinoilla julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi alas on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden korkeintaan 50,5 Hz:ssä taajuuden noustessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) yläpuolelle. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Taajuusohjattu käyttöreservi, tarjousmäärät tuntimarkkinoilta

Taajuusohjatun käyttöreservin (FCR-N) tuntimarkkinoille jätettyjen tarjousten määrä (MW). Tieto julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu käyttöreservi on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden normaalitaajuusalueella 49,9 - 50,1 Hz. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) DK2

Vältetyn aktivoinnin arvo (VoAA) DK2. Lisätietoa VoAA:sta ja IC:sta löytyy eSettin käsikirjasta (määritelmät ja laskentasäännöt). Jos VoAA ja IC arvoja ei voida laskea määritelmien mukaisesti asetetaan molemmille arvoksi 99 999. In case VoAA and IC cannot be calculated according to the set rules, the value 99 999 will be displayed for both.

1 h

Taajuusohjattu häiriöreservi ylössäätö, hankintamäärät tuntimarkkinoilta

Taajuusohjatun häiriöreservin ylös (FCR-D ylös) tunneittainen hankintamäärä Suomen tuntimarkkinoilla julkaistaan kultakin CET-aikavyöhykkeen mukaiselta vuorokaudelta edeltävänä iltana klo 22:45 (EET). Taajuusohjattu häiriöreservi (ylös) on pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä käytettävä taajuuden vakautusreservi, joka pyrkii pitämään sähköjärjestelmän taajuuden vähintään 49,5 Hz:ssä taajuuden laskiessa normaalitaajuusalueen (49,9 - 50,1 Hz) alapuolelle. Tuntimarkkinat ovat Fingridin ylläpitämä reservimarkkinapaikka, josta hankittava reservimäärä vaihtelee tunneittain ja maksettava korvaus määräytyy kullekin tunnille erikseen kalleimman käytetyn tarjouksen mukaan.

1 h

Sähköntuotanto Suomessa

Huom! Tietoaineistossa olevat arvot ovat olleet virheellisesti hetkellisarvoja 15 min välein. Tiedot on korjattu 15 min keskiarvoiksi 21.2.2024 alkaen. Vanhemmat keskiarvotieto tuotantolähteittäin löytyy oikein eurooppalaiselta transparenssialustalta: https://transparency.entsoe.eu/generation/r2/actualGenerationPerProductionType/show Sähkön varttitason tuotantotiedot perustuvat Fingridin mittauksiin. Se osa tuotannosta, johon ei ole mittauksia, on arvioitu. Vartin välein näytettävä keskiarvo on menneen vartin keskiarvo, eli esim 14.15 aikaleimalla tuleva arvo on keskiarvo ajalta 14.00-14.15. Tietoaineiston tiedot ennen 13.06.2023 ovat tuntiresoluutiolla.

15 min

Tunninvaihdesäätö, ylössäätö

Säätö, jolla siirretään Pohjoismaisen tai Suomen tunninvaihdeongelmien pienentämiseksi suunnitellut tuotannon muutokset alkamaan 15 minuuttia suunniteltua ajankohtaa aikaisemmin tai myöhemmin.

1 h

Sähkön pientuotannon ylijäämä Suomen jakeluverkoissa tuotantokäyttöpaikoilla asiakastyypeittäin ja tuotantolajeittain

Suomessa sijaitsevien sähkön pientuotannon mittausten yhteenlasketut summatiedot tunneittain, jaoteltuna tuotantolajin ja asiakastyypin mukaan. Jos sähkön tuotantokäyttöpaikalle ei ole ilmoitettu tuotantolaitetta tai jos sille on ilmoitettu useita tuotantolaitteita, tuotantolaji = Muu tuotanto. Asiakastyypit on jaoteltu seuraavasti: AB01 = yritys ja AB02 = kuluttaja. Tuotantolajit on jaoteltu seuraavasti: AV01 = Vesivoima, AV02 = Tuulivoima, AV03 = Ydinvoima, AV04 = Kaasuturbiini, AV05 = Diesel-voimakone, AV06 = Aurinkovoima, AV07 = Aaltovoima, AV08 = Yhteistuotanto, AV09 = Biovoima ja AV10 = Muu tuotanto. Tiedot ovat peräisin suomalaisten jakeluverkonhaltijoiden datahubiin toimittamista mittaustiedoista, tuotantokäyttöpaikoilla ylläpidettävistä tuotantolaji tiedoista sekä sähkönmyyjien toimittamista asiakastyyppi tiedoista. Tuotantotiedoista on vähennetty kulutuksen kattamiseksi käytetty tuotanto mittalaitteella, jolloin datahubiin on toimitettu vain jäljelle jäävä verkkoon myyty pientuotannon ylijäämä. Tämän vuoksi pientuotannon määrä ei ole vertailtavissa muiden Fingridin avoimen datan raporttien tietojen kanssa. Tiedot toimitetaan päivittäin, laskennan aikaväli on 1 kuukausi ja tuorein tieto on -4 päivän takaista. Sähkön pientuotanto perustuu raportin muodostumishetken lukuihin ja se voi sisältää osittain arvioitua mittaustietoa. Arvioitu mittaustieto päivittyy pääsääntöisesti 11 päivän sisällä. Value-attribuutti sisältää sähkönkulutuksen yksikössä kilowattitunti (kWh) ja Count-attribuutti sisältää käyttöpaikkojen lukumäärän. Tiedot on julkaistu 1.8.2023 alkaen.

1 h

Kaupallinen siirto välillä FI-SE3

Kaupallinen

siirto rajalla FI-SE3.Siirto sisältää siirron vuorokausimarkkinoilta ja päivän

sisäiseltä markkinalta (Day-ahead + intraday). Siirto lasketaan pörsseiltä

saatavista tuloksista. Positiivinen arvo kuvaa (+) vientiä ja negatiivinen arvo

(-) tuontia. Tiedot päivitetään seuraavasti Edellinen vuorokausi kerran tunnissa h + 2 min Kuluva ja tuleva vuorokausi kerran tunnissa h + 45 min

1 h